Tapaus 1 - "nuoren" naisen sairauskierre

Vuosien piina sairauskierteessä!

"Minulla todettiin krooninen virtsatietulehdus, jonka kaverina oli toistuva hiivatulehdus. Sairautta hoidettiin lääkkeillä: 8 vuotta antibioottia naamaan estolääkkeenä ihan joka ikinen päivä virsatievaivoihin ja hiivalääkettä tuon tuostakin - koko kahdeksan vuotta.

Lisäksi olin juuri sairastunut rasitusastmaan ja hoitona oli avaava lääke sekä kortisonilääke. Jo lapsena todettu laktoosi-intoleranssi paheni entisestään ja vatsa oli jatkuvasti kipeä ja ripulilla. Atooppinen ihottuma puhkesi tuosta vaan aamukavipöydässä molempiin käsiin kuin salama kirkkaalta taivaalta, kun olin juuri saanut jälleen uuden antibioottikuurin viidenteen poskiontelotulehdukseen...vai oliko se taas se keuhkoputkentulehdus. Hankala muistaa ihan tarkkaan, kun on ollut jatkuvasti sairas. Kuukautiskiertokin oli aivan sekaisin, niin kuin koko muukin hormonitoiminta: "parhaimpana" vuotena oli 24 kuukautiset! 

Ruokavaliolla paranin!

Kun Päivi muutti ruokavaliotani ihmismäisemmäksi, tapahtui ihmeitä. Tai niin minusta ainakin silloin tuntui, että noista vaivoista ei voisi ilman uusia ja taas uusia lääkkeitä parantua, vaikka olin monilta osin sairastunut juuri niiden takia. Nyt ymmärrän, että kyllä siihen parantumiseen voi ihan itse vaikuttaa elämäntavoilla ja ruokavaliolla sekä hieman ravintolisien avustuksella. Mutta kun tietoa tulee joka tuutista niin paljon, että ei enää tiedä, mitä kannattaisi uskoa!

Virtsatietulehdukset loppuivat, samoin hiivatulehdukset, noin kuukauden kuluttua uuden ruokavalion astuttua voimaan (ei valkoisia jauhoja, valkoista sokeria, e-koodeilla täyteen tuupattuja eineksiä...nukkuakin piti ja vettä juoda). Atooppinen iho tarvitsi parantuakseen aikaa, sillä kun suolisto oli mennyt aivan pilalle vuosien lääkkeiden syönnistä ja roskaruoasta, niin ihokaan ei voinut parantua, ennen kuin suoli oli asettunut ja korjannut itsensä.

Outoja asioitakin tapahtui: minulla ei ole enää astmaa tai lakstoosi-intoleranssia. Itse olen arvellut, että molemmat diagnoosit ovat olleet alunpitäenkin vääriä. Mutta lääkkeitä olen kyllä käyttänyt ja paljon, niin astmalääkkeitä, kuin laktoosittomia kalliimpia tuotteita. 

Tilanne tänään

Vielä nytkin saan ihoni räjähtämään, jos syön huonosti: kädet vereslihalla, silmäluomet turvonneet ja tulehtuneet. Osaan kyllä toimia heti oikein, jos huomaan ensioireita ja palaan takaisin ruotuun. Atopia ei varmasti parane koskaan, mutta kun se on oireeton, sen kanssa on kiva elellä! Vitsatientulehduksia tai hiivaa ei ole sen koommin ollut - karkkipussit ja pitsat ovat vaihtuneet itse paistettuihin bananilettuihin ja raakasuklaaseen eli herkutella voi, mutta vastuullisesti! Ruokarytmi pitää olla säännöllinen, samoin muutkin elämäntavat, unirytmi ja veden juonti. Hormonitkin ovat balanssissa, mutta siihen tarvitaan ruokavalion lisäksi mm. E- ja D-vitamiinia ja muita lisäravinteita. Päivi on myös opettanut ja muistuttanut lähes kyllästymiseen asti, että iho tarvitsee paljon hyviä rasvoja, kuten omega3:sta sisältäviä ruokia ja purkistakin pitää omegoita ottaa. Näin saadaan tulehdukset kuriin!

Sen vielä haluan muille elämäntapamuutosta harkitseville sanoa, että ei tosiaankaan tarvitse luopua elämän iloista ja herkuista - niille vaan löytyy parempia vaihtoehtoja ja makuaisti sekä elimistö tottuvat niinhin yllättävän äkkiä. Ennen söin vain karkkia ja suklaata - nyt ällöttää yhdenkin karkin suuhun paneminen, kun maistuu niin kuvottavan keinotekoiselle ja makealle...epäaidolle." 

Kiitos Päiville ja hirveesti tsemppiä muillekin kohtalotovereille! 


"Tyttö" 39 v. (Itsekin nykyään liikunta-alalla työskentelevä elämästä ja terveydestä innostunut ihminen :)